Luchtdichte bouwwijze
star_border

Uitdaging: luchtdichte bouwwijze

Er wordt steeds meer luchtdicht gebouwd. De warmte blijft weliswaar in huis, maar de schadelijke stoffen ook.

Niet-luchtdichte bouwwijze in nieuwbouw vroeger

De afbeelding van het huis toont hoe vroeger emissies uit bouwproducten en interieuritems werden afgevoerd door voegen en spleten en niet-afgedichte ramen en de voordeur. 

Schadelijke stoffen in de binnenlucht konden ten gevolge van de "niet-luchtdichte" bouwwijze sneller "ontsnappen".

Niet-luchtdichte bouwwijze in de moderne nieuwbouw en bij de modernisering van oude gebouwen vandaag

In de moderne nieuwbouw kan er door de luchtdichte gebouwschil een stijging van schadelijke stoffen ontstaan. De afgesloten bouwwijze zorgt er immers voor dat de luchtcirculatie tot 10 keer lager is dan vroeger. Dat kan ertoe leiden dat de binnenlucht vandaag tot 5 keer sterker belast is dan verse lucht. 

Schadelijke stoffen en ziekteverwekkers blijven mogelijk in het gebouw.

Gezond wonen in nieuwbouw en gemoderniseerde oude gebouwen

Het binnenklimaat heeft een bepalende invloed op de gezonde woonsfeer, waarin de bewoners zich helemaal goed voelen. De basis voor een gezond binnenklimaat in woningen wordt gevormd door de drie componenten thermische isolatie, massieve wandstructuur en gezonde pleisters op muren in de binnenruimte. Een gezond binnenklimaat is het resultaat van een groot aantal maatregelen in combinatie met producten die werden getest op afwezigheid van schadelijke stoffen.

De integrale aanpak voor de constructie van een nieuwbouw of de uitvoering van een modernisering verneemt u op deze pagina.

Schadelijke stoffen en ziekteverwekkers

Een niet te verwaarlozen factor bij een gezonde woonomgeving zijn emissies die ontstaan bij het gebruik van vele bouwproducten. De meest voorkomende schadelijke stoffen zijn formaldehyde en vluchtige organische stoffen (VOC), een groep van meer dan 200 individuele substanties. Ze kunnen leiden tot onpasselijkheid en irritaties van de luchtwegen en slijmvliezen. Vaak veroorzaken of versterken ze allergieën. Coatings en bedekkingen van muren, plafonds en vloeren spelen daarbij een bijzondere rol vanwege hun grote oppervlakte en het rechtstreekse contact met de binnenlucht.

Onderzoeksprojecten, zoals de Zwitserse studie LIWOTEV (luchtkwaliteit in woongebouwen met laag energieverbruik), hebben aangetoond dat mechanische ventilatiesystemen dit probleem niet oplossen, maar zelfs nog kunnen versterken als ze schadelijke stoffen uit constructies "wegzuigen".

Gezonder wonen: van kelder tot dak!


De coating van het oppervlak heeft invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Maar ook bouwmaterialen die niet zichtbaar zijn, maar worden afgedekt door andere coatings (bijv. metselmortel of estrik), kunnen de binnenlucht beïnvloeden.

Daarom heeft Baumit ervoor gekozen om ook deze producten te laten testen. Zo wordt er een compleet pakket van producten met geteste emissiewaarden ter beschikking gesteld.

De "Gezonder wonen"-bouwmaterialen voor nieuwbouw en modernisering van Baumit worden getest volgens de strenge richtlijnen van het eco-Institut!

Dat moet u weten! 


De volgende componenten zijn de voorwaarde voor een gezonde binnenruimte en hebben een doorslaggevende invloed op de gezondheid van alle bewoners van een huis:

  • Een luchtdichte bouwwijze kan leiden tot een hoge concentratie van schadelijke stoffen in de binnenruimte.

  • Regelmatig kort maar krachtig ventileren kan een tijdelijke oplossing bieden. Vele emissies blijven echter onopgemerkt voor onze neus.

  • Enkel bouwmaterialen, vloerbedekkingen, binnendeuren en meubelen die consequent werden getest voor een gezonde woonomgeving, vermijden dit probleem.

  • Ecologisch is niet noodzakelijk ook gezond! Ook ecologische bouwmaterialen stoten organische verbindingen uit die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

  • In oude gebouwen zijn de schadelijke stoffen die zich in de bouwmaterialen en in het meubilair bevinden doorgaans over langere periodes "uitgestoten".